Cirkant

Sinds 2014 geef ik theaterworkshops met jongeren in de jeugdzorg. Deze workshops resulteren altijd in een volwaardige voorstelling die meerdere malen wordt opgevoerd in een professionele theatersetting. De jongeren die meedoen hebben geen ervaring in het theater of met optreden als we beginnen. Maar ze hebben elk een verhaal te vertellen…

 

De eerste fase van elk project bestaat er steevast in het vertrouwen van de deelnemers te winnen en hen het vertrouwen te geven om met de andere groepsleden en het medium theater om te gaan. In de tweede fase werken we toe naar het eigenlijke stuk dat we gaan spelen. We baseren de tekst op nieuw geschreven en bestaand materiaal, en op improvisaties waarin beweging en spel centraal staan.

In deze context gebruik ik het theater vooral als medium om communicatie op gang te brengen in situaties die vaak vastlopen. De kinderen kunnen een nieuwe taal uitproberen – een taal die meer fysiek is en minder gebaseerd op tekst – en dat vinden ze bijna altijd bevrijdend. Het helpt ook dat we geen toneelstuk spelen dat is geschreven door een toneelschrijver: dat zou deze jongeren te vreemd zijn. In plaats daarvan baseren we de voorstelling op hun eigen woorden, hun eigen ideeën, hun eigen inbreng. Op die manier gaan deze voorstellingen evenzeer over genezing als over onthullen.

 

Deze toneelstukken hebben vaak aandacht gekregen van de pers. Hier is een artikel over Tranenzout, onze productie van 2020. En in 2022 kreeg ons toneelstuk Schaduwwolf ook uitgebreide aandacht in de krant.

Cirkant is een organisatie die kinderen (en hun gezinsleden) bijstaat die zich in complexe en uitdagende huiselijke en onderwijssituaties bevinden. Ze bieden een breed scala aan verschillende soorten ondersteuning – vaak creatief en altijd flexibel.

 

De Warande is onze partner als het gaat om de enscenering van onze producties. Zij verwelkomen ons in hun theaterruimte en voorzien ons van professionele technische ondersteuning.